Prevencija ovisnosti

Prevencija ovisnosti

Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.

Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstance zbog produžetka iskustvenih i psihičkih efekata (npr. euforije – naglašenog osjećaja zadovoljstva).

Fizička ovisnost je stanje u kojemu prestanak uzimanja supstance uzrokuje poremećaje u radu organizma s pojavom neugodnih simptoma apstinencijske krize. Praćeno je potrebom za povećanjem doze s ciljem postizanja djelovanja kakvo je u početku izazivala manja količina supstance.


ovisnost

Droga je svaka supstanca koja se zloupotrebljava zbog njenog djelovanja na centralni živčani sustav – mozak. Droge se mogu podijeliti na legalne odnosno zakonom dozvoljene (alkoholna pića i duhanske proizvode) i ilegalne tzv. ulične droge.

Danas, osim ovisnosti o drogama, pažnja se usmjerava i na „nove ovisnosti“. To su nesupstancijalne ovisnosti koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama (Internet, društvene mreže, videoigre) i ovisnost o kockanju.

Hrvatski Crveni križ sve od 1998. kontinuirano provodi programe smanjenja šteta od zlouporabe droga (Harm Reduction). U okviru programa smanjenja šteta od zlouporabe droga (Harm Reduction) naglasak je stavljen na smanjenje mogućnosti zaraze bolestima hepatitisa B ili hepatitisa C te HIV-a/AIDS-a.

Doznajte više o borbi protiv širenja HIV-a i AIDSA
Znakovi pojavljivanja bolesti ovisnosti

Najuočljiviji znak početka razvijanja bolesti ovisnosti kod djece, adolescenata i odraslih osoba je promjena ponašanja.

  • Uspjeh u školi
  • Redovitost odlazaka u školu
  • Količinu novaca kojom djeca raspolažu i na što ga troše
  • Promjene u običajnim socijalnim aktivnostima (izlasci, vrijeme izbivanja iz kuće, socijalne aktivnosti – prijatelji)
  • Bolest ovisnosti ne nastaje odjednom. To je proces za koji je potrebno vrijeme. Što ranija reakcija roditelja i okoline najbolji je put prema izlječenju.Što roditelji mogu učiniti?

  • Svakodnevno komunicirati i pratiti ponašanje svoje djece
  • Pratiti njihov uspjeh u školi
  • Upoznati njihove prijatelje
  • Poticati odgovorno ponašanje kod djece i uključivati djecu u život obitelji
  • Svako dijete može početi uzimati drogu, a roditelji igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji ovisnosti i pravovremenom reagiranju.

Ako uočite problem, ne bježite od njega. Ako vam je potrebna pomoć zatražite ju od stručnjaka (nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, liječnici školske medicine, liječnici obiteljske medicine).

Skip to content