AKCIJA DARIVANJA KRVI I UZIMANJA UZORAKA ZA TIPIZACIJU

AKCIJA DARIVANJA KRVI I UZIMANJA UZORAKA ZA TIPIZACIJU

Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod u suradnji sa Službom za transfuziju Kliničkog bolničkog centra Osijek u srijedu, 03. veljače 2021. godine u vremenu od 09,00 – 19,00 sati ( pauza 12 – 13 sati) u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Slavonskom Brodu (Starčevićeva 13) održati će akciju dobrovoljnog darivanja krvi te uzimanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Upisati se može svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina, a nakon popunjavanja pristupnice, daje se jedna epruveta krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Ako su HLA podudarni s nekim od oboljelih osoba, kontaktirat će vas Hrvatski registar DDKMS radi postupka darivanja krvotvornih matičnih stanica.

U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica mogu se upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina. Svi koji se do 40. rođendana upišu u Hrvatski registar mogu biti darivatelji koštane srži ili perifernih matičnih stanica do 65. godine života.

Nakon popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika, daje se uzorak krvi ( oko 7 ml) u epruvetu i predaje u Odjele za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb kako bi se odredili tzv. antigeni tkivne snošljivosti. Uzorak krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzorci koji se daruju za određivanje npr. krvne slike ili biokemijskih nalaza.

Skip to content