Hrvatski Crveni križ od jutros je u kontaktu s kolegama iz Albanskog Crvenog križa koji neumorno pomažu stanovništvu pogođenom potresima. Usto, Hrvatski Crveni križ u stanju je pripravnosti i spreman je pružiti pomoć u trenutku kada Albanski Crveni križ to zatraži.
 
„Osim što pružaju pomoć stradalim ljudima, kolege iz Albanskog Crvenog križa sada rade i na procjeni situacije. Kada dovrše taj proces, znat će što im treba. U sklopu međunarodne inicijative ‘Susjed pomaže prvi’ koju je upravo HCK i pokrenuo, mi smo tu i spremni smo pomoći. Imamo već iskustvo pomaganja u sličnim situacijama diljem svijeta. Primjerice, u potresu na Haitiju 2010. pomogli smo i novčano, ali smo također poslali i svoje stručne timove“, ističe Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.
 
Albanski Crveni križ neposredno nakon potresa izašao je na teren i otada pruža podršku pogođenom stanovništvu. Mobilizirani su interventni timovi Crvenoga križa s više od 160 volontera koji pružaju prvu pomoć, a zbog preopterećenosti lokalnih bolnica volonteri rade i kao ispomoć medicinskom osoblju.
 
Za stradalo stanovništvo Albanski Crveni križ osigurava hranu i vodu, psihosocijalnu podršku te podjelu deka i higijenskih setova. Usto, Crveni križ sudjeluje i u postavljanju evakuacijskih centara.
 
Osim Hrvatskog Crvenog križa, pomoć Albanskom Crvenom križu ponudila su i brojna druga društva Crvenoga križa diljem svijeta.