Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.

Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstance zbog produžetka iskustvenih i psihičkih efekata (npr. euforije – naglašenog osjećaja zadovoljstva).

Fizička ovisnost je stanje u kojemu prestanak uzimanja supstance uzrokuje poremećaje u radu organizma s pojavom neugodnih simptoma apstinencijske krize. Praćeno je potrebom za povećanjem doze s ciljem postizanja djelovanja kakvo je u početku izazivala manja količina supstance.

Droga je svaka supstanca koja se zloupotrebljava zbog njenog djelovanja na centralni živčani sustav – mozak. Droge se mogu podijeliti na legalne odnosno zakonom dozvoljene (alkoholna pića i duhanske proizvode) i ilegalne tzv. ulične droge.

Danas, osim ovisnosti o drogama, pažnja se usmjerava i na „nove ovisnosti“. To su nesupstancijalne ovisnosti koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama (Internet, društvene mreže, videoigre) i ovisnost o kockanju.

Hrvatski Crveni križ sve od 1998. kontinuirano provodi programe smanjenja šteta od zlouporabe droga (Harm Reduction). U okviru programa smanjenja šteta od zlouporabe droga (Harm Reduction) naglasak je stavljen na smanjenje mogućnosti zaraze bolestima hepatitisa B ili hepatitisa C te HIV-a/AIDS-a.

Doznajte više o borbi protiv širenja HIV-a i AIDSA

Znakovi pojavljivanja bolesti ovisnosti

Najuočljiviji znak početka razvijanja bolesti ovisnosti kod djece, adolescenata i odraslih osoba je promjena ponašanja.

  • Ovisnost kod djece i adolescenata
  • Roditelji trebaju obratiti pažnju na sljedeće:
  • Uspjeh u školi
  • Redovitost odlazaka u školu
  • Količinu novaca kojom djeca raspolažu i na što ga troše
  • Promjene u običajnim socijalnim aktivnostima (izlasci, vrijeme izbivanja iz kuće, socijalne aktivnosti – prijatelji)

Bolest ovisnosti ne nastaje odjednom. To je proces za koji je potrebno vrijeme. Što ranija reakcija roditelja i okoline najbolji je put prema izlječenju.

Što roditelji mogu učiniti?

  • Svakodnevno komunicirati i pratiti ponašanje svoje djece
  • Pratiti njihov uspjeh u školi
  • Upoznati njihove prijatelje
  • Poticati odgovorno ponašanje kod djece i uključivati djecu u život obitelji

Svako dijete može početi uzimati drogu, a roditelji igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji ovisnosti i pravovremenom reagiranju.

Ako uočite problem, ne bježite od njega. Ako vam je potrebna pomoć zatražite ju od stručnjaka (nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, liječnici školske medicine, liječnici obiteljske medicine).