Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života možete spasiti i vlastiti.

1. REDOVITO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

O toj temi napisano je nekoliko radova, govori dr. Jukić, a znanstveno je potvrđeno da redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis, objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratak liječnički pregled također uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.U Zavodu su također primijetili nešto što se odnosi na starije darivatelje:S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji, pa se stariji darivatelji krvi nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje. No to je subjektivan dojam, kaže.

3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DULJI I KVALITETNIJI ŽIVOTVećina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Akcije darivanja krvi 22.07.2020. godine:-Crveni križ, Ante Starčevića 13 od 09,00 – 15,00 h (pauza 12,00 – 13,00 h)- Obavezna najava dolaska i rezervacija termina na 099/214-2670.-Društveni dom Garčin (mala sala)-17,00 – 19,00 h .